W ramach naszej ogólnopolskiej kampanii „Dobre, bo naturalne” pod honorowym patronatem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa prezentujemy przepis na domowy twaróg...

Dla jednych twaróg, dla innych biały ser. Wytwarzany z kwaśnego mleka, świeży, niedojrzewający ser.

Sery twarogowe są niskokaloryczne i zawierają pełnowartościowe, przyswajalne białka. Jednak to nie wszystkie ich plusy. Znajdziemy w nich również aminokwasy, liczne składniki mineralne oraz witaminy.

Ponadto, twaróg przygotowany w domu na bazie kwaśnego mleka, zawiera znacznie mniejsze ilości cukru mlecznego, czyli laktozy. W procesie fermentacji ulega ona przemianie w kwas mlekowy. Tym samym, ser twarogowy może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Przygotowując twaróg w domu można kontrolować nie tylko produkty (mleko), ale również smak. Aby uzyskać delikatnie kwaśny twaróg, do jego przygotowania należy użyć mleka w dniu, w którym zgęstniało i się skwasiło. Im kwaśniejsze mleko, tym kwaśniejszy twaróg.

Podstawą każdego twarogu jest zsiadłe mleko. Można je przygotować na bazie świeżego, wiejskiego mleka. Wystarczy odstawić je na 1 - 2 dni w ciepłe miejsce. Kwaśne mleko można również przygotować z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze dostępnego w sklepie oraz kwaśnej śmietany z żywymi kulturami bakterii i bez dodatku konserwantów.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na zsiadłe mleko.

Przepis na zsiadłe mleko z mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze:

Składniki:

  • 1 l mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (ok. 70°C)
  • 3- 4 łyżki kwaśnej śmietany (bez konserwantów, żywe szczepy bakterii)

lub

  • 3 – 4 łyżki zsiadłego mleka z poprzedniej partii

Sprzęt:

  • garnek
  • rózga /ubijak
  • duża łyżka
  • termometr kuchenny

Przepis:

  1. Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała.
  2. Przelej do garnka mleko i powoli podgrzej je do temperatury 22-28 °C.
  3. Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury.
  4. Do mleka dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni.
  6. W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.

Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.

twarogPrzepis na prosty, domowy twaróg

Składniki:

  • 2 l zsiadłego mleka
  • 1 l zwykłego mleka, może być pasteryzowane w niskiej temperaturze

Sprzęt:

  • 2 garnki
  • łyżka
  • chochla
  • chusta serowarska
  • sitko

Przepis:

  1. Przełóż zsiadłe mleko do garnka. Staraj się przy tym nie rozdrobnić zbytnio skrzepu.
  2. W drugim garnku zagotuj zwykłe mleko.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, przelej je do garnka z kwaśnym mlekiem i delikatnie mieszaj do momentu pojawienia się skrzepu.
  4. Delikatnie mieszaj skrzep przez kilka minut, jednocześnie uważając, aby zbytnio go nie rozdrobnić.
  5. Odstaw całość do wystudzenia na 2 – 3 godziny.
  6. Przełóż kawałki skrzepu do chusty serowarskiej umieszczonej w sitku.
  7. Pozostaw do ocieknięcia.
  8. Po ocieknięciu możesz twaróg dodatkowo osuszyć prasując go. Wystarczy, że na owinięty w chustę twaróg położysz garnek / słoik napełniony wodą. Uzyskany twaróg będzie bardziej zbity.

 

  • Patronat honorowy:

    Arimr logo
     
  • Organizator:

    arr2
     
  • Patroni Medialni:

    arr2
    Agro News
    arr2