Naturalne polskie produkty rolne mają moc walorów. Producenci żywności ekologicznej są bardzo wysoko cenieni zarówno w kraju jak i na rynkach zagranicznych. W jaki sposób rolnik może dotrzeć bezpośrednio do konsumenta?

Polska produkcja rolna jest skupiona wokół stosunkowo małych gospodarstw rolnych, które nie są nastawione na masową produkcję żywności, a przez zbyt duże rozdrobnienie niezbyt popularnym było stosowanie na dużą skalę środków chemicznych. Rozdrobnienie rolnictwa w Polsce pomaga w zachowaniu bioróżnorodności, dzięki czemu jest możliwym zachowanie upraw roślin starych odmian, które są odporne na rozwój w naszych warunkach klimatycznych bez zastosowania środków chemicznych, co jest znacznie trudniejsze przy nowszych odmianach roślin uprawnych, wymagających wsparcia chemicznego. To wszystko z kolei wypływa na wysoką jakość produktu finalnego jakim jest żywność ekologiczna, ciesząca się ogromnym uznaniem na runkach zagranicznych.

Zatem jak rolnik może dotrzeć ze swoim produktem do konsumenta?

- Sprzedaż bezpośrednia funkcjonuje w naszym społeczeństwie od wielu, wielu lat. Od niedawna pojawiła się nowa możliwość, ustawodawca wyszedł jak by naprzeciw rolnikom, czyli dopuszczając sprzedaż żywności przetworzonej, która jest niezbędna by zatrzymać konsumenta, w postaci rolniczego handlu detalicznego – wyjaśnia Jak Czaja, rolnik, stowarzyszenie „GRUPA ODROLNIKA”

- Musimy też wziąć pod uwagę, ze prowadzenie prowadzenie sprzedaży bezpośredniej to jest tak naprawdę prowadzenie zwykłego przedsiębiorstwa, na mniejszą skalę, ale jednak. (…) Musimy też zdać sobie sprawę, jak mamy znaleźć konsumenta i jak mamy go utrzymać. Konsument jest dziś nauczony, że chce mieć maksymalnie duży asortyment, żaden rolnik indywidualnie nie jest w stanie wyprodukować wszystkiego. Ja bym tutaj dopatrywał się jeszcze jakichś problemów, z którymi polscy rolnicy w najbliższym czasie będą musieli się zderzyć, żeby w miarę zapewnić swoją ofertę jakby na tyle, by być atrakcyjnym dla potencjalnego klienta, a to może być wyzwaniem – dodaje.

Czym w takim razie jest żywność ekologiczna?

- W przypadku żywności ekologicznej wszystko opiera się na pracy rąk własnych i rozwiązań stosowanych tylko na bazie produktów naturalnych, czyli przygotowywanie różnego rodzaju preparatów na bazie pokrzywy, skrzypu, bez użycia środków chemicznych – tłumaczy Jan Czaja.

- W żywności ekologicznej nie ma środków chemicznych, nie wkładamy w organizm żadnej chemii – dodaje.

Żywność ekologiczna staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Na chwilę obecną głównymi odbiorcami rolnych produktów ekologicznych są osoby uczulone na konkretne składniki chemiczne zawarte w żywności, osoby z chorobami nowotworowymi oraz rodzice, którzy świadomie chcą w swoich dzieciach budować zdrowe nawyki żywieniowe by uchronić je przed różnego rodzaju chorobami w późniejszym okresie. Żywność ekologiczna to również swoista moda, za którą podąża coraz więcej osób, ale także wzrost świadomości, że to, co jemy ma niebagatelny wpływ na nasz organizm.

Stowarzyszenie „GRUPA ODROLNIKA” zostało założone z inicjatywy rolników i konsumentów w czerwcu 2010 roku. Głównym celem stowarzyszenia jest popularyzacja idei sprzedaży bezpośredniej, czyli kupowania produktów bezpośrednio od rolników, promowanie żywności ekologicznej jako tej o najwyższej jakości, a także promowanie zdrowych postaw żywieniowych wśród najmłodszych konsumentów, w myśl idei „czym skorupka za młodu nasiąknie...”.

Materiał powstał w ramach kampanii „Dobre, bo naturalne”, zorganizowanej przez Fundację Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA, pod honorowym patronatem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Reporter: Ewa Zajączkowska
Zdjęcia i montaż: Marcin Hernik
Fot.: pixabay.com

  • Patronat honorowy:

    Arimr logo
     
  • Organizator:

    arr2
     
  • Patroni Medialni:

    arr2
    Agro News
    arr2