Naturalne wędliny, mięsiwa, miody, masła, wypieki, pierogi lepione przez gospodynie, alkohole, czyli to co najlepsze, prosto od rolnika! Czy świadomie wybierasz to, co jesz i zwracasz na co dzień uwagę, jakie produkty spożywasz, czy są one naturalne, czy mają w swoim składzie substancje chemiczne, ulepszacze? Czy może jednak wybierasz te produkty, które są wolne od ulepszaczy, konserwantów i sztucznych barwników? IX Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki to przede wszystkim regionalne smakołyki pieczołowicie przygotowywane przez panie z kół gospodyń wiejskich. Jakie produkty naturalne mogliśmy znaleźć podczas targów?

– Na pewno kapusta kiszona i to jest od naszych bezpośrednich dostawców, czyli od rolnika, który przetwarza swoją kapustę, którą hoduje na własnym polu. Mięsko, też staramy się, by było od naszych producentów. Grzybki niestety musimy kupić, ale też mamy zaprzyjaźnionego kolegę, który hoduje pieczarki i to jest sam, naturalny produkt! Ciasta pieczemy same, wędliny tez są własnego wyrobu, także - sama natura!

– mówi pani Grażyna z Koła Gospodyń Wiejskich w Bednarach.

– Naturalne jedzenie przede wszystkim jest zdrowsze! Na pewno jest lepsze, ale przede wszystkim jest zdrowsze ponieważ nie zawiera tych różnych składników, które powodują różnego rodzaju choroby

– dodaje pan Karol Burek, wójt gminy Rzeczniów.

– Najważniejszym certyfikatem i nagrodą dla pszczelarza, dla producenta jest klient, który kupował, kupuje i kupował będzie!

– podsumowuje Ryszard Szymczyk z Gospodarstwa Pasiecznego Ryś.

Materiał zrealizowany w ramach kampanii „Dobre, bo naturalne”, organizowanej przez Fundację Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA, pod patronatem honorowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

  • Patronat honorowy:

    Arimr logo
     
  • Organizator:

    arr2
     
  • Patroni Medialni:

    arr2
    Agro News
    arr2